Украински граждани и хора, свързани с подпомагането на украинските бежанци у нас, протестират пред руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София.

Причина за демонстрацията е посещението на Волоколамския митрополит Антоний, който е и "външен министър" на Руската православна църква.

Граждани скандират "Убийци" и "Тук не е Москва" пред руската църква в София в знак на протест срещу посещението на волоколамския митрополит Антоний, който пое функциите на външен министър на Московската патриаршия след отстраняването на митрополит Иларион (Алфеев), и участва в църковната служба. От страна на БПЦ в службата участва Ловчанския митрополит Гавраил.
 
На службата присъстват и посланик Елеонора Митрофанова, лидерът на АБВ Румен Петков, и други. Първостепенна задача на руските власти както в Кремъл, така и в Московска патриаршия е да демонстрират, че не са изолирани заради войната в Украйна. Особено значение се отдава на участие в прояви в европейските страни, като по правило руската дипломация представя това като одобрение на руските действия, пише Стефан Тафров във фейсбук.
 
Митр. Антоний (Севрюк) и прот. Николай Балашов участваха и в генералната асамблея (конгрес на всеки седем-осем години) на Световния съвет на църквите в Германия, но там германският президент не им позволи да изпратят подобно послание към германската и световна общност, като назова открито отговорността, която руснаците носят за кръвопролитията в Украйна.
По църковна линия Московска патриаршия общува на такова високо равнище само със Сръбската църква, като митр. Антоний (Севрюк) беше неотдавна в Белград, а сръбска църковна делегация участва в Москва в празнично събитие със странното название „Сръбска утеха за руското сърце“.
 
В София митрополит Антоний пристига непосредствено след участие в Казан в годишната среща на емблематичния руски клуб „Валдай“, където Кремъл формулира основни тези във външната си политика (например, през 2015 г. Путин заявява в своя реч там: „Ако сбиването е неизбежно, удари пръв“).
 
Тази година за първи път „Валдай“ посвети годишната си среща на религиозно-политическата тематика. На нея „външният министър“ на РПЦ митр. Антоний откровено заяви: „По-често намираме общ език с мюсюлманите, отколкото с нашите единоверци на Запад. Московска патриаршия поддържа диалог с мюсюлманските организации в Иран. Оказа се, че в мюсюлманските държави имаме много съмишленици“.
 
Според него руското православие и ислямът са обединени от „благоговейно отношение към такива основни ценности като семейството и брака“ и това че „Бог заема централно място в света“, допълва още Тафров.