Ако бях в тази ситуация, вероятно за честта на пагона щях да подам оставка, за да спра цялото това говорене по темата и замеряне с обвинения, които трудно могат да бъдат доказани, особено, когато са дума срещу дума. Това не е коректно.

Това заяви Георги Кузманов от Прокурорската колегия на ВСС след нейното заседание. Той е един от шестимата, които поискаха освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. То ще бъде разглеждано от Пленума на ВСС.

На днешното заседание на Прокурорската колегия говори само за сигнала на Борислав Сарафов срещу Гешев. Той е същият, какъвто беше пратен в СГП в понеделник. Едно от твърденията на Сарафов в него е, че Гешев е записвал разговора си с кадровика Йордан Стоев, също подписал искането за освобождаване. Този запис бил пуснат от Гешев пред заместниците му в понеделник сутринта, преди да си скъса оставката.

Гешев се обадил и на Георги Кузманов да го пита защо е подписал предложението. Той му обяснил, не вярвал да го е записвал.

Сигналът на Борислав Сарафов ще бъде изпратен на етичната и дисциплинарната комисия, реши прокурорската колегията. В сигнала шефът на следствието настоява да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Гешев.

"Комисиите ще разгледат сигнала, ще преценят дали е от тяхната компетентност и надявам се да се произнесат в най-кратък срок. При необходимост ще бъдат викани и разпитани всички, които имат отношение към случая", каза Георги Кузманов. Той е бивш апелативен прокурор на Бургас и е от прокурорската квота.

"Комисиите ще работят в максимално кратки случаи. Нямам никаква съпричастност към сигнала на г-н Сарафов и затова не си направих самоотвод", каза Кузманов. В началото на заседанието на колегията Иван Гешев призова шестимата, които искат освобождаването му, да не участват в гласуването по сигнала на Сарафов.

"Ние нямаме отношение към този казус и наше задължение е да се произнесем", обясни Кузманов.

По отношение другите предложения - на Борислав Сарафов за освобождаване на Ясен Тодоров и на Иван Гешев за дисциплинарно производство на Сарафов - щяло да бъде същото. В максимално кратки срокове да бъдат разгледани.

По отношение на предложението на шестимата кадровици, които искат освобождаването на Гешев, Кузманов обясни, че решението ще се взима от Пленума. Доказателства ще се събират по всички допустими способи.

"Така че разглеждането на искането може да продължи и няколко дни, ако е необходимо да се събира информация от много хора", каза Кузманов.

Искането е, защото Ясен Тодоров, по нареждане на Гешев, беше завел израелски експерт на мястото на взрива. Той не бил правил оглед.

"Това е тежко нарушение, защото става дума за терористичен акт срещу държавността, независимо от това дали, както твърдят някои, е инсценировка. Този акт е срещу държавността. Посегателство срещу главен прокурор", каза Кузманов.

И добави: Изключително обидно беше запазеното няколко дни мълчание, че той е бил със семейството си. това именно извади всички колеги прокурори пред съдебните сгради, защото когато е застрашено семейството на някой колега, тогава всички са застрашени. Те излязоха да подкрепят именно заплашеното семейство на магистрата Гешев, обясни кадровикът.