Доказани са 8 българи, които имат характеристиките на новия английски вариант. Днес са потвърдени 17 мутации от двамата ръководители на референтни лаборатории - доц. Иван Иванов и доц. Ивайло Алексиев.

„Направиха го брилянтно и съм много доволен - за това, че доказахме, че в нашата страна го има английският вариант”, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Панорама" по БНТ.

Той посочи, че предстои сериозно проучване, за да се уточни какво е разпространението на новия вариант на щама в България.

„Всеки, който се върне от Западна Европа и по-специално от Великобритания да не събира цялото си семейство и просто да се самоизолира известно време”, посъветва проф. Кантарджиев.

Той коментира и все още високата смъртност от коронавируса у нас.  Според него това са случаи още от ноемри или декември, когато започнаха да се увеличават случаите.

"Имаме голяма смъртност, защото имахме много случаи ноември и декември. Смъртността в нашата страна и без коронавируса беше доста голяма. Това се дължи не само на нашето здравеопазване, на медицински грижи, донякъде и на психология - българинът обикновено чака да му мине”, посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.