В края на март очакваме втората версия на разрешените ваксини, заяви в ефира на bTV проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

Не разбирам защо някои наричат ваксините експериментални течност. А как ще нарекат енергийните напитки или течността в електронните цигари? Не е ясно.

Не е вярно, че 80% от българското население не подкрепя епидемиологичните мерки. Хората у нас са разделени на 3 еднакви части: на антиваксъри, често някои от тях са трансваксери, на колебаещи се за ваксините и на ваксинирани, допълни проф. Гетов.

Според него консервативните учени са за по-строги мерки и вероятно на заседанието при премиера в сряда ще ги поискат - например носене на маски навън, както е по света.

Вярвам на професорите Витанов и Агрирова, добри професионалисти. Мангъров не разбира от мерки, но е клиницист и е име в педиатрията, обяви Гетов.

Според ЕК и СЗО следващите дози - 5-а, 6-а и т.н., ваксини не е работеща тактика, а трябва нова версия на ваксините, това се очаква да стане. Европейската агенция по лекарствата е една от най-рестриктивните в света, затова са разрешени само 5 ваксини от наличните над 15 в света.

Когато се базираме на медицина и медицинска фармация, няма как за говорим за масажи и др. средства, каквото препоръчват антиваксърите.

Съветвам родителите да не се колебаят и да ваксинират децата си, така те няма да се изолират от обществото.