Трябва да бъдем внимателни по отношение на разпускане на мерките, тъй като не идват добри новини от Великобритания и други европейски страни. Това заяви началникът на клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ проф. д-р Николай Габровски.

„Не можем да си затворим очите, колкото и да ни се иска. Никой не иска да държи ресторантите затворени, всички искаме да водим нормален живот, но не можем да се съобразяваме с реалности, а те са, че проблем има. Няма как да ни заобиколи и нас новия щам. Трябва да сме готови адекватно за това. Подготовката е в два аспекта – да запазим ограничителните мерки, ние разбрахме, че те работят и имаме добър резултат само след няколко седмици.  Другият е да подготовката на системата“, заяви Габровски пред Нова телевизия.

Според него през октомври и ноември здравната система е минала много сериозна подготовка.

„Ние сме готови, както с материали така и психически. Имаше период, в който нямахме достатъчно кислород, тъй като потреблението скочи пет пъти повече. В момента сме подсигурени, но това изискваше огромни организационни усилия“, коментира медикът.

Според него е много опасно да се забърква политиката в здравни решения.

„Ковид темата стана политическа много бързо, особено през летните месеци, когато ситуацията беше овладяна, но октомври месец ни показа, че експертното мнение трябва да бъде водещо. Покачването на случаите  бе резултат от един политически грешен ход, а експертното мнение беше различно. Ако направим грешна стъпка, след тези няколко месеца, то ще бъде много болезнено за всички. Не можем да се хвърлим слепешката и изведнъж да отворим всичко, няма да доведе до нищо хубаво“, каза още професорът