Квалификацията на родните чиновници е на ръба, а мотивацията им не е висока, защото има голяма податливост и влияние от политическите промени. Заплатите също са твърде ниски, за да бъдат привлекателни за млади и компетентни хора. Притеснителните изводи са от първото си по рода мащабно проучване, посветено на административния капацитет на държавната администрация в България, направено от професор Борислав Борисов.

Друг недостатък е, че  електронното управление не е много добре застъпено в нашата администрация.  Пред TrafficNews професорът по администрация и управление към Стопанската академия в Свищов беше категоричен, че показателите им са точни, защото са измерени по 44 показателя. Спрямо тези показатели и оценките им върху тях са сформирали резултатите.

Проучването е показало, че нивото на административния капацитет на държавната администрация у нас е малко над задоволителното, според четиристепенната му скала.

Според него твърденията, че всички заети в държавния сектор получават големи заплати са излюзия. План за кариерно развитие пък често липсвал. 

"Много малко и близо до задоволителната линия. Тоест има както перспектива към развитие за по-добро ниво, но и лесно може да се изпадне в състояние "задоволително"", обяснява Борисов.

Пред TrafficNews той сподели, че изследването е правено през 2017-та и 2018-та година. Като през 2017-та първото изследване е прието като база върху всяко следващо изследване, а 2018-та година е показала съответните резултати.