Проф. Асен Балтов е разбрал за отстраняването си като директор на „Пирогов“ от медиите. Никой не е разговарял с него, а само е публикувано съобщение в сайта на министерството на здравеопазването.

Според него има само констатации след направените проверки, но не и доказани нарушения, всичко това подлежи на обжалване на две инстанции и едва след това болницата може да бъде осъдена.

„Имаше един сценарии, който започна още след като министър Кацаров зае поста. Още тогава ми изпратиха репортер, но не се установи нарушение. Фиктивен прием на пациенти не е имало, всички пациенти преминали през „Пирогов“ са били лекувани. „Пирогов“ не точи касата, а „Пирогов“ лекува своите пациенти, фиктивни такива няма“, категорично заяви Балтов пред БТВ.

Той е прегледал списъка с обявените фиктивни пациенти и според него всички те са лекувани след прекаран коронавирус, като са имали продължаващи симптоми.

Балтов ще обжалва.

„Няма да остава да бъде петнено името ми и това на болницата. Тук се застава срещу медици, които работиха денонощно през изминалите месеци. За мене беше чест да бъде четири години директор на болница „Пирогов“, аз съм лекар и ще си остана такъв. Болницата няма да изплати този милион и четиристотин хиляди, а напротив – ще получи и неустойки за забавянето на тези средства“, заяви още Балтов.