Сблъсъци между полицаи и демонстранти избухнаха днес в Атина по време на протест заради смъртоносната влакова катастрофа тази седмица, предаде агенция Ройтерс.

Около 7500 души по данни на полицията са се събрали пред гръцкия парламент днес, за да изразят гнева си след смъртоносната влакова катастрофа тази седмица, при която загинаха най-малко 57 души, съобщава агенция Франс прес. Смята се, че инцидентът се дължи на човешка грешка и пропуски в мерките за безопасност на железопътната мрежа.

Синдикатите на железничарите обявиха протест днес на площад Синтагма и стачка, която спря движението на влаковете и през уикенда. Към протеста се присъединиха и служители на атинското метро.

Началникът на жп гарата в Лариса, който е обвинен във връзка с катастрофата, се яви вчера пред местния съд, но получи един ден отсрочка, за да подготви защитата си, съобщават местните медии. Неговият адвокат Стефанос Пандзардзидис заяви вчера пред журналисти, че нови доказателства изискват един ден отсрочка по делото.

59-годишният началник на гарата бе изправен пред съдия следовател за първи път в четвъртък. Адвокатът му каза тогава, че неговият клиент е съкрушен от трагедията и че е поел своята част от отговорността. Срещу мъжа са повдигнати множество обвинения за убийство по непредпазливост, причиняване на телесни повреди по непредпазливост, застрашаване на човешки живот и предизвикване на нарушения в обществения транспорт.

След катастрофата представители на синдикатите на железопътните работници заявиха, че има проблеми с безопасността на движението по железопътната линия Атина-Солун. Според тях в редица участъци от трасето, където влаковете се движат със скорост до 160 км в час, системите за светлинна сигнализация и автоматичен контрол на движението не работят и движението на влаковете не се отразява на мониторите. Машинистите всъщност управляват влаковете в ръчен режим.

От транспортната компания съобщиха, че в пътническия влак, който се е сблъскал с товарен влак във вторник вечерта край гръцкия град Лариса, са пътували около 350 души. Според последните официални данни на гръцката противопожарна служба броят на потвърдените жертви на тази влакова катастрофа достигна 57 души. Повечето от загиналите са млади мъже и жени на 20 и 30 години. В момента в болници се намират 22 души, седем от които са в интензивни отделения.