Лекари издирват хора, които са били в контакт с болни от морбили. Също така продължава и наблюдението на други, които също са били контактни със заразените, предава Нова тв. Случаите на заразени вече достигнаха 27, след като вчера стана ясно, че още 5 деца и 19-годишната майка на едно от тях са приети за лечение в болница.

Засега се смята, че основният източник на заразяване е детското отделение на болницата в Разлог, където няколко пациенти са били в пряк контакт с болно дете. Част от последните случаи обаче са от района на София. Няма данни заразените да са били ваксинирани.

Както TrafficNews.bg съобщи, общопрактикуващите лекари в Пловдивска област са получили предписание от Регионалната здравна инспекция да направят преглед на имунизационния статус на децата от тяхната пациентска листа на възраст от 13 месеца до 18 години, които подлежат на имунизация срещу морбили. При открити неимунизирани деца или с поставена само една ваксина срещу морбили, те ще трябва незабавно да бъдат обхванати с една доза от комбинираната ваксина.

Морбили е силно заразно! Имунизирани ли са децата в Столипиново? ВИДЕОЗдравни медиатори обикалят ромските квартали в Пловдив и информират семействата за заплахата