Морбили е изключително сериозно инфекциозно заболяване, което може да протече доста тежко, с усложнения. Нека родителите да не се доверяват на нещо, прочетено в интернет, а на личните си лекари, които са учили поне десет години. И да имунизират децата си навреме, за да не се стига до епидемии. Това коментира пред TrafficNews.bg общопрактикуващият лекар д-р Цветомир Мирославов, чиято практика е в ДКЦ „Изток” в пловдивския квартал „Столипиново”.

Припомняме, че по-рано днес на интернет страницата на РЗИ-Пловдив беше публикувано предписание за задължителните хигиенни и противоепидемични мерки, които джипитата трябва да вземат, за да не се допусне разпространяване на заболяването в областта. Инспекторите дават предписание общопрактикуващите лекари в Пловдивско да направят преглед на имунизационния статус на децата от тяхната пациентска листа на възраст от 13 месеца до 18 години, които подлежат на имунизация срещу морбили. При открити неимунизирани деца или с поставена само една ваксина срещу морбили, те ще трябва незабавно да бъдат обхванати с една доза от комбинираната ваксина.

Спешни мерки срещу морбили! РЗИ-Пловдив прави списък на неимунизираните децаВсеки случай със симптоматика на морбили да се насочва за консултация с инфекционист, съветват от здравната инспекция

Още от края на миналата седмица пък здравни медиатори обикалят ромските квартали в града и информират семействата за заплахата от морбили.

„Всички пациенти в моята практика са обхванати. Повечето родители нямат нищо против имунизационния календар, каже голяма част питат и за ваксините по желание”, отчита д-р Мирославов.

Според него заболеваемостта от дребна шарка се е възвърнала поради две причини. Едната е емигрантският поток от Близкия изток. „Може би голяма част от хората бяха неимунизирани срещу това заболяване и постепенно то се разпространи в Европа и в Америка, където за миналата година има около 30 000 случая. Другата причина заболяването да се разпространи в България е отказът на много родители да имунизират децата си. Важно е да се знае, че има едно-единствено проучване, като в последствие се оказа, че то е било с фалшиви данни и на автора са отнети правата. Други проучвания, които да доказват вреда от ваксинация за децата – било аутизъм или отключване на автоимунно заболяване, не съществуват”, категоричен е лекарят.

Той посочва, че морбилито е силно заразно и е много трудно деца, които не са имунизирани и са в обкръжение на болни, да се предпазят. Начинът на предпазване е да не се контактува с деца, които не са имунизирани.

Категорично за имунизациите е Валентина Георгиева, майка на 13-месечно момиченце, на което днес д-р Мирославов постави задължителната комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. „Коментираме всяка ваксина с нашия личен лекар и досега със съпруга ми сме направили  всички необходими имунизации на нашата дъщеря. Предпочитаме тя да бъде ваксинирана, отколкото да рискуваме”, казва младата майка. И тя, и съпругът й избягват да търсят здравна информация във форуми в интернет. Ако възникнат въпроси, се допитват до личния лекар. „Тези родители не ги разбирам. Според мен аутизъм няма как за възникне от такъв тип ваксина”, казва Валентина Георгиева.    

Какво съветва д-р Мирославов и имунизирани ли са децата в квартал "Столипиново", вижте във видеото на Деница Лещева: