Десетки  огнеборци и доброволци продължават гасенето на пожара над Девин. Огънят обхвана около 1500 декара гори в труднодостъпен район. С цел предотвратяване на допълнително разрастване на огъня, през цялата нощ на четирите му фронта са останали дежурни екипи. Няма опасност за местното население.

„Нямаме някакво развитие по-сериозно. Снощи беше по затихнало със самоделни огнища, които продължават да горят. Хората са там. Нямаме обаждания засега, че някъде е тръгнало, той ще се събуди с идването на слънцето. Днеска продължават гасителните действия горе“, заяви директорът на регионалната дирекция на пожарната в Смолян - комисар Симеон Цървуланов пред БНР.

В 5 области на страната за днес е обявен екстремален индекс на пожароопасност, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението за възможни  бързо разпространяващи се и силни пожари е в сила за областите Хасково, Ямбол, Стара Загора, Сливен и Бургас.

Една от основните версии е, че пожарът е предизвикан умишлено. Това заяви пред Нова телевизия заместник-областният управител на Смолян Андриян Петров.

„Снощи до полунощ екипите работиха на терен, като се опитваха да локализират голяма част от огнищата. Те са много и на различни места, част от които труднодостъпни. Над 100 човека правиха просеки”, обясни Петров.

По думите му близо до пожара има защитена зона по „Натура 2000”, а притесненията се той да не се разрасне до там. Пламъците са горяли на четири фронта. Заместник-областният управител обясни, че ако е необходимо, в гасенето ще се включат служители на пожарните в Доспат и Смолян, както и хеликоптерна техника.

Андриян Петков обясни, че една от версиите, по която се работи, е, че пожарът е умишлен. По думите му Девин е пълен с туристи, които не подозират, че на километри от тях има пожар.