Сезонът за германците по Северното Черноморие в района на Варна приключва. Днес са последните чартърни полети, които ще приберат обратно туристите. За момента в Германия няма записвания и за сезон 2021 г. По това време на година традиционно започват първите резервации за следващата година. Това заяви Калин Сутев, представител на германския концерн DER Touristik Deutschland, в който влиза големият туроператор ITS. Чартърната програма, с която се водят гости в Златни пясъци, Албена и Св. Константин и Елена, се прекратява преждевременно с един месец. Причината е в поставените от Германия в забранителния списък за пътувания области Варна и Добрич, на чиято територия се намират трите курорта.

Според Сутев малко вероятно е да се пренасочат туристи към Слънчев бряг и регион Бургас, защото от забраната страда цялата дестинация България, информира TravelNews . „Ние предлагаме пренасочване на гостите, но ако те не изберат Слънчев бряг, тогава се сторнира изцяло почивката им“, обясни той. Чартърната програма на DER Touristik до Бургас е до края на септември.

Калин Сутев подчерта, че е настоявал пред българските власти в лицето на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването да извадят морските курорти в отделна статистика, а не да бъдат в общата за градовете. По този начин ще се види, че няма заразени гости в тях и Германия ще премахне забраната. Заради мярката не могат да тръгнат и записванията за сезон 2021 г., което е следващият голям проблем. „Препоръката на германските власти е да не се пътува до дестинациите Варна и Добрич, в които са трите курорта. Но така няма записвания за цялата дестинация България за следващата година“, обясни Сутев. Според него никое туристическо бюро в Германия при тази ситуация няма да записва за Черноморието.