Президентът Румен Радев обяви, че не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България.

Думите на държавния глава идват като коментар на проверявания от службите случай на превод на пари от Венецуела в българска сметка на адвокат.

"Вчера бях запознат от главния прокурор, от министъра на вътрешните работи, от председателя на ДАНС с известната до момента фактология. Няма да коментирам този случай преди тази фактология да бъде щателно уточнена и установени всички обстоятелства, но този случай е в ресора на изпълнителната власт, където са службите и МВР", настояадев.

"За мен наистина е тревожно всеки един такъв случай, който касае здравето и живота на българските граждани, и който касае надеждността на нашата банкова система, защото тя вече е основен критерий за допускането ни до чакалнята на Еврозоната", коментира обаче държавният глава.

Попитан дали КСНС трябва да заседава заради службите Радев заяви, че трябва да бъде изяснена цялата информация по случая.

"Това е задължение на службите, МВР, на изпълнителната власт. Чакаме отговор на редица въпроси и в техния ресор е да ги дадат", категоричен бе той.

Както вече стана ясно, доверителна адвокатска сметка на Ц.Ц. в българска банка (Инвестбанк) и още 80 сметки са били използвани за изпиране на поне 140 млн. евро, собственост на държавната петролна компания на Венецуела, срещу която има наложено ембарго, за да не финансира режима на президента Николас Мадуро.

Разследването за пране на пари тече от поне няколко седмици, но бе обявено в сряда след среща на американския посланик Ерик Рубин, премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешния министър Младен Маринов.

Ц. Ц. – пере и препира… 140 милиона на народа на ВенецуелаОт доверителната сметка на адвоката допреди дни са изтичали пари

Само седмица преди да бъде оповестено разследването за пране на пари, българското Министерство на външните работи опроверга съобщение в Twitter на венецуелския депутат Карлос Папарони, че България е била замесена в схема за изнасяне на средства на режима на Мадуро. Според него била замесена брокерска къща в страната ни.

ДАНС вече е поставила под контрол банковата сметка, но в предходните дни по нея е имало движение, като са прехвърлени близо 50 млн. Все още по сметката обаче са налични значителни суми.

Българинът Ц.Ц. получил венецуелските милиони за закупуване на храни, за спорт…Главният прокурор и шефът на ДАНС разплетоха пред медиите схемата

Президентът Радев коментира днес и назначенията на българските посланици. По думите му тези хора представляват България в чужбина и не трябва да се делят на наши и на ваши.

"Мотивирането на кадровите решения и съгласувателната процедура не трябва да се превръщат в публични дебати, защото това уронва престижа, както на нашите посланици зад граница, така и на страната. Има предложения, които съм приел. Има и такива, с които категорично не съм се съгласил и съм ги отхвърлил. Както казах, не коментирам посланически назначения. Не трябва да ги делим на наши и ваши", настоя той отново.