Премиерът Бойко Борисов коментира акцията на прокуратурата в Комисията по хазарта и готвените промени в едноименния закон преди началото на правителственото заседание.

"На моето бюро има един доклад на АДФИ. Никъде в него не пише Левски. Аз съм болен левскар, всички знаят. Трябва ли, като дойде този доклад, да го крия?!", попита риторично премиерът по повод и притесненията на феновете на "сините" за финансовото бъдеще на клуба.

Той подчерта, че ако докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция, според който Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавни и частни оператори, се окаже верен, много хора ще имат проблеми.  

Борисов допълни, че са извършени изземвания и прокуратурата ще каже какво е установила, пише Дарик.

"По-ясно от това как да го кажа. Сега му е дошло времето. Къде тук е описан "Левски"?!", продължи да се възмущава Борисов. "Очаквам в скоро време прокуратурата да излезе със своите заключения", каза още той.

"Думите одържавяване, национализация са дълбоко неверни, никой не може да пипне на някого фирмата", каза още министър-председателят пред министрите.

В експозето си Борисов обяви, че има две внушения. Едното - че се готви одържавяване на частен бизнес и го свърза с доклада, базиран на незавършила още финансова ревизия на Държавната комисия по хазарта от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Вчера от инспекцията съобщиха, че, възползвайки се, че в закона има два начина за плащане на такси, всички организатори на хазартни игри с изключение на Българския спортен тотализатор са плащали по по-ниска тарифа, от което държавата е загубила поне 210 млн. лв. Директорът на АДФИ Георги Начев обаче не се ангажира дали плащането само на по-ниската такса е щета, доколкото законът позволява два варианта за облагане. От "Националната лотария" пък твърдят, че са издължили всичко, което е било изисквано от тях по закон, и няма основание да бъдат санкционирани.

Утре Борисов ще разговаря пък с привържениците на "Левски", които поискаха среща с премиера заради опасността клубът да остане без финансиране. 

Валери Симеонов: Комисията за хазарта е пробита в полза на един играчТой е категоричен, че няма да отстъпи за Закона за хазарта

Спецакция в Комисията по хазарта! Прокуратурата извършва проверкиНай-вероятно става въпрос са внесените от НФСБ промени в Закона за хазарта