България обсъжда възможността дали да поиска екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия, където по информация на неговия адвокат се намира той. Това съобщи премиерът Георги Близнашки в предаването на Георги Коритаров по ТВ + тази вечер. Според Закона за екстрадицията тя може да бъде поискана от главния прокурор за обвиняем или за осъден с влязла в сила присъда и от министъра на правосъдието - за подсъдим, по предложение на съответния съд.Цветан Василев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери. За него е издадена европейска заповед за арест и се издирва от Интерпол. Сърбия не е член на Европейския съюз, но е подписала Европейската конвенция за екстрадирането, което означава, че формалностите около процедурата ще бъдат уредени между двете държави.
Служебният премиер Георги Близнашки призова мажоритарния собственик на поставената под специален надзор КТБ да се върне в България независимо от опасенията си заради заплахите към него.

"Аз лично смятам и ще използвам тази трибуна, че г-н Цветан Василев трябва да се прибере в България, каквито и заплахи да има спрямо него, трябва да се прибере и да даде обяснение какво се е случило с банката, която се свързва с неговото име".

TrafficNews,bg