Нова методика, по която да се решава коя бюлетина е недействителна, ще свали огромния брой на невалидните - една от основните критики към хартиеното гласуване, довела до въвеждането на машинното.

Това намерение обяви депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев, който е член на правната комисия.

Връщането на хартиеното гласуване ще се гледа от комисията в сряда, в петък се очаква окончателно да се приеме в пленарната зала въпреки бурните протести на ПП, ДБ и “Възраждане”.

“В момента всяко леко излизане от квадратчето илизацапване прави бюлетината недействителна”, обясни юристът Балачев във Варна. Той смята, че толкова стриктни изисквания не са нужни, а съпартиецът му и бивш спортен министър Красен Кралев допълни, че такива строги правила няма и в другите европейски държави.

Два са вариантите, които Балачев предлага. Първият е да има промени в методиката при отчитането на резултата, които могат да бъдат направени от ЦИК. Другият е директно да залегнат в Изборния кодекс.

Идеята, лансирана от Варна, тепърва ще се обсъжда. Балачев може да вкара предложението си като текст в насроченото за сряда редовно заседание на правната комисия, която е водеща по законопроектите за измененията в Изборния кодекс, обясни за “24 часа” шефът ѝ Радомир Чолаков.

Над 100 хил. души са заети в секционните комисии и да се твърди, че те биха манипулирали вота с хартия, е несериозно, защити Кралев връщането на правото избирателят сам да решава как да гласува. “Да говорим, че хартиеният вот е фалшифициран, означава да кажем, че 100 000 български граждани, които участват в изборния процес, са корумпирани. Това означава ли, че ПП и ДБ допускат, че техните представители в тези комисии са корумпирани”, попита той.

ГЕРБ отхвърлят и екоаргументите като мотив за придържането само към машинен вот, тъй като и според сегашните правила бюлетини се печатат за всички.

Окончателното решение за връщане на дуалното гласуване се очаква да бъде взето в петък, след като в сряда промяната мине през правната комисия на второ четене.

Очакванията са в окончателния вариант проектът за промяна на Изборния кодекс да включва “всички варианти, предвиждащи повече сигурност в честността на вота” - по думите на Чолаков. Внесените проекти за първо четене бяха 3 - на ДБ, с който всички партии получават изходния код на машините, на БСП за връщане на хартиената бюлетина и на “Възраждане” за въвеждане на видеонаблюдение и актуализиране на състава на ЦИК според това кои са парламентарно представените партии. Този на “Възраждане” тогава не мина, но нагласата сега била да се приеме видеонаблюдението като още една гаранция срещу съмненията за злоупотреби. Проблемът е с какви пари ще се купуват камери, трябва да бъде уреден и въпросът със съхранението на записите.

“Демократична България” днес ще представи и идеята си за външни преброителни центрове, а не броенето да става цяла нощ по РИК-овете с разнасяне на чували, както е сега. През годините за машинно броене са се обявявали и ДПС.

Според противниците ѝ обаче именно пренасянето на книжата до центровете можело да отвори възможност за подмяна на резултатите. За да опровергаят съмненията, ДБ организира публично обсъждане в зала “Изток” на парламента.

Междувременно членовете на т.нар. хартиена коалиция бойкотираха заседанието на комисията по електронно управление и информационни технологии - първата, в която поправката за дуалното гласуване трябваше да се гласува на 2-о четене. Деветимата депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП не се явиха и провалиха кворума. Шеф на комисията е бившата вицепремиерка от ПП Калина Константинова. Подобен подход в края на миналия парламент използваха пък защитниците на изцяло машинното гласуване - не се явиха в правната комисия и така на финала на 47-ия парламент проектът за връщане на хартията не успя да мине на първо четене.