Близо 12 часа съдебният съвет обсъжда искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Заседанието на съвета беше първото за новия правосъден министър Атанас Славов, който предложи като допълнителна, но първа точка, да се гледат исканията за отстраняване на главния прокурор. След няколко часово обсъждане за процедури и срокове, това беше прието.

Впоследствие, изненадващо, шестимата членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане, че главният прокурор е накърнил престижа на съдебната власт давайки указания на израелски експерт по разследването за взрива до автомобила му.

Така съдебният съвет ще трябва да реши дали да отстрани Гешев заради репликата му: "Ясно е кой е политическият боклук в Народното събрание."

Да хвърлят повече светлина за емоционалното състояние на главния прокурор на заседанието на ВСС дойдоха директорът на Националното следствие Борислав Сарафов и заместникът му Ясен Тодоров. Пръв беше изслушан Тодоров. По думите му главният прокурор му споделил, че от момента на взрива срещу кортежа му не може да спи спокойно.

"Сутринта на 15 май около 8:20 часа получих SMS в чат група, която е на главен прокурор и зам.-главни прокурори. Той гласеше, че всички заместник-главни прокурори се събират на оперативка с главния прокурор Иван Гешев в 9 часа. В 9:00 бях пред кабинета на Гешев, където точно в този час с останалите зам.-главни прокурори влязохме вътре. Той ни посрещна и посочи кой къде да седне. Аз трябваше да седна отсреща, като отстрани до мен не трябваше да сяда никой. Седнахме всеки на посоченото място, след което той каза, че ще пусне един запис, който е направен на Йордан Стоев, посетил го предишния ден в дома му. Уточни, че има над 150 такива записа и пусна този запис. Записа го слушах 3-4 минути, след което станах, казах, че не желая да слушам повече, и излязох. След този момент не съм се чувал с Гешев повече, не съм го и виждал до днес”, заяви Борислав Сарафов. Той посочи още, че отношението на главния прокурор към него било негативно.

Магистратите продължиха да изследват емоционалното състояниена главния прокурор, като разпитаха медийния му експарт Марчела Пантелеева, която го е придружавала при командировките му Истанбул и САЩ след атентата срещу него. Членовете на ВСС разпитаха подробно свидетелката как и от кого Иван Гешев е получил заплашителното писмо, което той твърди, че му е предадено от шофьор на прокуратурата на летище София при пристигането му в България от Щатите. Прокурор Гергана Мутафова разпита подробно експерта за ситуацията с писмото като поиска подробности защо на летището са го чакали служители на НСО, а всъщност писмото е предадено от шофьор. Главният прокурор обясни , че това се е наложило ,тъйкато в Истанбул е разбрал, че е забравил американската си виза, което е наложило да отложи полета си, човек в България да разбие клучалката на апартамента му , ключар да смени ключалката, а след това шофьорът, го е чакал да му даде новия ключ. 

Поради напредналия час, членовете на ВСС решиха да продължат заседанието в следващите дни. Част от магистратите настояват това да се случи още утре.  Главният прокурор обаче поиска време , за да се запознае с новите доказателства по случая. 

"Ако някой е решил много бързо да ме отстрани, мисля, че следващия четвъртък е един добър ден. Ако решите това заседание да продължи утре в 9 часа, това започва да изглежда много грозно в очите на българските граждани", заяви той.