Изтича срокът, в който физическите лица могат да ползват отстъпката от 5%, но не повече от 500 лв. от данъка за довнасяне по декларацията си. От НАП Пловдив напомнят още, че отстъпката се ползва от всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2023 г. по електронен път, ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в същия срок дължимия по декларацията данък. От приходната агенция съветват всеки клиент, който подава декларацията с ПИК или електронен подпис, за да ползва отстъпката, преди това да провери онлайн за неплатени стари задължения.

Най-бързо и лесно плащането на задълженията става чрез виртуалния ПОС на НАП (е-услугата за плащане с карти) в Портала за електронни услуги. От НАП Пловдив уточняват, че за плащането по този начин не се дължат такси и то се отразява в данъчно-осигурителната сметка на клиента веднага, без обичайното забавяне при банков превод.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Документите могат да се подадат и на място в офиса на НАП в Пловдив.