Популярният туристически пътеводител „Лонли планет“ включи българския зимен курорт Банско в най-добрите места за посещение през следващата година в своята класация Best in Travel 2025.
Другите най-горещи места за посещение посочени от туристическия пътеводител са Лаос, градовете Вале в Швейцария и Чианг Май в Тайланд.
Екип на БТВ провери как зимният ни курорт се готви за коледните и новогодишните празници.
Няколко седмици преди официалното начало на зимният сезон в Банско хотелиерите и ресторантьорите са готови да посрещнат туристите, а предварителните резервации за активният зимен сезон и за празниците, които са в ход показват, че заетостта на легловата база е висока и предвещава силен сезон.
Сериозни повишения на цените няма в сравнение с миналата година. Цените за нощувки и храна се запазват без промяна, но със сигурност, увеличение ще има при дневната лифт карта, чиято цена ще стане ясна в началото на декември.
Миналата година, тя струваше 96 лв., а сега се очаква да надскочи 100 лв., заради връщането на 20% ДДС върху туристическите услуги, от края на юни тази година, преди това диференцираната ставка беше 9%.
Ако за любителите на зимните спортове е рано да дойдат в Банско, то тези, които търсят спа почивка и забавления, вече са тук.
Семейството ще прекара с дъщеря си и Новогодишните празници в Банско, резервацията направили още преди няколко месеца и ще е около 2000 лв.
Извън празничните дни, нощувките варират от 80 лв. на вечер за двама до 400 лв., а по-скъпите включват и повече - пакети със закуска, обяд и вечеря и спа зони за релакс и забавления.
Повишение на цените няма, казват от бранша, но се повишава търсенето.
„Тази година мога да кажа, че за високият сезон, който е Студентски празник, Коледа и Нова година имаме повишено търсене, но то е пък защото ние запазихме нашите цени такива, каквито бяха миналата година, или с минимално повишаване, така че да няма никакъв стрес у нашите гости“, каза Малин Бистрин, хотелиер и председател на юза на туристическия бизнес в Банско.
Промяна няма и в цените за обяд и вечеря в зимната ни столица, а местните специалитети като капама, чомлек и суджуци са на почит в менюто.
„Цените са ни едни и същи, вече повече от година ги поддържаме. Обяд за двама около 50-60 лв., вечеря за двама може и малко повече, около 70-80 лв. - това говорим в по-ценовия клас. Вече, който иска специалитети като елен, телешко, агнешко на чеверме - ще трябва да се бръкне малко по-дълбоко“, заяви Николай Георгиев, собственик на механа в Банско.
Хотелиери и ресторантьори в Банско споделят, че освен в подобрения на материалната база, тази година насочили инвестиции и в повишение на квалификацията на персонала си, за да предложат на туристите възможно най-доброто обслужване, а това убедени са, ще се оцени високо.
Още от категорията
Студентката Миряна Иванова се сбогува с „Игри на волята"