При пълна секретност и зверски мерки за сигурност протича визитата на турския Главен прокурор Мехмет Акарджа. Кортежът е в Стария град, където в момента делегацията обядва в ресторант "Филипополис". Домакини на обяда са висши магистрати от Пловдивската прокуратура. В ресторанта не се допускат външни лица. TNS.bg научи, че резервации е имало в няколко ресторанта в града, но изборът е направен в последния момент. 

Засилено полицейско присъствие има в момента в центъра на Пловдив. Автомобили се пропускат избирателно в посока Стария град, което предизвиква недоволство у пловдивчани и особено у собствениците на търговски обекти. На бариерата цивилни полицаи ги спират и ги проверяват.  В района на Джумаята има полицаи с кучета, а пред джамията има доста униформени. Цивилни агенти внимателно оглеждат покривите на съседните сгради. 

Според търговците от района мерките за сигурност са много по-сериозни от тези при посещението на президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, което бе на 1 април.