Благовест Сендов ще бъде погребан в родния си Асеновград. Това обявиха по-рано днес от градската администрация. Поклонението ще се състои на 23.01.2020г. в Партийния дом към НС.

Припомняме, че българският политик, учен и дипломат приключи земния си път вчера. Той е роден на 8 февруари 1932 г. в Асеновград. Завършва  висшето си образование в Софийския университет, специализира  изчислителна математика в Лондон и Москва. Специалист е по математика и изчислителни науки. Автор е над 200 научни публикации в областта на теорията на апроксимациите, компютърните науки, математическото моделиране в биологията, компютърната геометрия и други. 

Академик Сендов е световноизвестен български математик, изтъкнат държавник и общественик : бил е ректор на Софийския университет, главен научен секретар на Българската академия на науките, председател на Българската академия на науките, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония.

"Градът ни ще се прости с един емблематичен асеновградчанин – математикът, общественик и политик Благовест Сендов, едно от най-ярките имена в българската наука и образование", пише още в уебстраницата на Общината. 

Сендов многократно е избиран за депутат още по времето на социализма, а и след 1989 г., когато е народен представител в няколко парламента от квотата на БСП. Председател и заместник-председател на Народното събрание от 1995 до 1997 г., съответно от 1997 до 2004 г. Сендов се кандидатира за президент на изборите през 1992 г. с подгласник Огнян Сапарев, като получава 2,24% от гласовете. Посланик в Япония от 2004 до 2009 г. и във Филипините (20 април 2006 – 19 септември 2014). Сендов има дългогодишна научна кариера, като преминава през всички нива на йерархията, за да получи титлата академик през 1981 г. Председател е на БАН от 1988 до 1991 г., бил е ректор и на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Почина бившият шеф на парламента Благовест СендовТой многократно е избиран и за депутат