Софийски градски съд наложи най тежка мярка - задържане под стража на Александър Донов и Патрик Първев, които системно са пребивали 3-годишния Христо. Припомняме, че на 20.07.2015 г. в 03 РУП-СДВР е постъпил сигнал за тежко пострадало малолетно лице – момче на 3 години.

Детето е настанено в болница в столицата с множество наранявания. Незабавно е започнало разследване на случая и извършителите на деянието – двама мъже на по 18 г., са задържани за срок до 24 часа. Мъжете са полагали грижи за детето в апартамент в столичния квартал „Зона Б19”, където са му нанесли тежък побой. Адвокат Георгиев, защитникът на Патрик, поиска по-лека мярка, тъй като неговият подзащитник е имал по-малко участие в трагичния инцидент.

Той не е е поемал ангажимент да се грижи за детето и не е стоял през цялото време при него. Адвокатът е допълнил, че неговият клиент е с добри характерестични качества и представи медицинско свидетелство, според което Патрик не е в добро здравословно състояние. 4 Защитникът на Александър , адвокат Васил Велевски оспори искането на СГП, който поиска да му бъде наложена мярка задържане под стража, тъй като Алекс не е направил опит за убийство, а е нанесъл само средни телесно повреди.

Също така той заяви, че до този момент няма категорични доказателства, че Алекс е извършил престъплението. Двамата обвиняеми помолиха съда да им бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. След съвещание СГТ заяви, че има основано предположение точно двамата задържани в съучастие да са извършили престъплението.

Повдигнато им е обвинение по член 116 и е предвидено наказание - лишаване от свобода 15-20 години или доживотен затвор. Налице са показанията на свидетелите и протокола от огледа както и съдебно-медицинската експертиза, доказващи, че те двамата са извършителите на тежкото престъпление. Свидетеля Илияна Боева, разказва че тя е чула разговор между двамата, в който е разбрала, че Александър е затворил детето в шкаф, след което обвиняемите са се засмели.

Невена Велинска – майката на детето е представила снимков материал, на който се вижда, че нейният син има синина на лявата буза. Мария Василева също е дала показания, в които става ясно,  че е извикана от тях двамата в критичен момент – детето вече е било сериозно пострадало.

Александър и Патрик са й  обяснили, че детето е паднало, след което извикали линейка. Медицинската експертиза доказва, че уврежданията са многократни, а ударите по главата са нанасяни с тъп предмет, което изключва падане. За тези удари, нанасяни дълго време, говори и различният цвят на кръвонасяданията. За най-сериозна и застрашаваща живота, се явява травмата на главата, която ако не е била видяна от лекар, е можела да доведе до фатален край, категорични са докторите. Съдът реши, че двамата могат да извършат и друго престъпление и затова е най-добре да останат в ареста, тъй като са малтретирали детето с удоволствие. 

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg