Трудно е да излезеш от гетото. Особено когато обстоятелствата играят в противниковия отбор. Особено когато всеки ти казва, че това просто не е възможно. Група младежи от уязвима група обаче доказват точно обратното. Доказват, че няма значение откъде идваш, стига да знаеш къде искаш да стигнеш.

Да, точно така. Говорим за роми.

Всичко започва преди две години, когато над 300 деца от цялата страна се включват в проекта “Код Успех”. Проектът разработен от организация “Тръст за социална алтернатива” съвместно с фондация “Америка за България” и американското посолство. Основен партньор е и младежка фондация “Арете”.

Малката цел е младежите да научат английски език. Голямата е учениците да се изведат от средата, в която са неспособни до доказване на противното. Да бъдат насърчени да учат и да намерят онова, което искат да се развиват.

Програмата включва различни модели на обучение, а освен това за пръв път в страната събира деца от различни краища на България в една виртуална класна стая, в която целият учебен процес се случва онлайн.

Младежка фондация “Арете” е един от основните организатори на лагерите, в които децата развиват, освен всичко останало, и своите личностни качества. Първият подобен лагер бил в Пазарджик през 2017 година, а тогава нагласите на родителите били съвсем различни.

Лагерът бил без преспиване, защото семействата настоявали децата да се прибират у дома всяка вечер. Така основните двигатели по програмата били принудени всеки ден да пътуват, за да може лагерът все пак да се случи. Постепенно доверието се изградило и вторият лагер, организиран по програмата бил с нощувка.

Работата по “Ключ Успех” започнала година преди стартирането на проекта. Трябвало да се координират екипи от цялата страна и усилено да се работи и за мотивацията на самите родители. Група помощници, с които си сътрудничили преподавателите, разказаха, че неведнъж е трябвало сами да обикалят от врата на врата, за да заведат децата в класната стая.

От записаните 323 деца успешно се дипломират 116. Те са успели да завършат програмата с над 90 учебни часа по английски език.

“Вие сте нашите деца, които толкова много искахме да научим. Вие вече сте лидери, хора, на които можем да разчитаме. Хора, които ако получат шанс, ще успеят. Вярвайте в себе си и в това че нещата се случват стига да искате и да работите в тази посока. Заедно почиствахме градинки, ходихме в детски градини и университети. Искам да ви видя в тези университети”, обърна се към дипломираните ученици Радостина Чапразова, директор за България на младежка фондация “Арте”.

Самата тя разказа, че по време на старта на проекта са се сблъскали с деца, които не знаят какво искат да правят в бъдеще. А отговорът на въпроса “Какъв искаш да станеш като пораснеш” бил: “Нищо”.

“Сигурна съм че днес всеки един от вас знае какъв иска да стане като порасне. Крещете го - на учителите си, родителите си, в общността си”, призова още Чапразова.

По програмата работят и 12 учители. 5 от тях са от ромски произход. Личният пример се оказва много важен, за да мотивира всички младежи от общността. Да покаже, че нещата се случват, стига да се полагат усилия. А такъв един пример беше представен днес в лицето на кардиолога д-р Мирослав Ангелов.

Ангелов е от ромски произход. Самият лекар сподели, че през живота си се е сблъсквал с трудности, но това не го е отказало. И издаде тайната - постоянство и много труд. По време на връчване на сертификатите, на сцената излязоха и две млади дами, които са поели по стъпките на образованието и днес са на прага да сбъднат мечтата си - да влязат в желания университет.

Всички те доказват, че може. Доказват, че е възможно да тръгнеш нагоре, че образованието все повече се превръща в ценност за малките общности. Доказват, че всички ние имаме равен шанс, независимо от обстоятелствата, стига да поискаме да грабнем.