Рим е една от най-популярните туристически дестинации. Тук може да видите Ватикана, Колизеума, Фонтана Ди Треви, Испанските стълби, Пантеона и още много други забележителности. Столицата на Италия обаче е свързана много и със Светите братя Кирил и Методий. 

През 867г. в базиликата „Санта Мария Маджоре“ папа Адриан II приема Кирил и Методий и за първи път са осветени славянските богослужебни книги и славянският език е обявен за литургичен.

Базиликата е една от четирите велики базилики в Рим заедно със "Свети Петър", "Сан Паоло фуори ле Мура" и "Сан Джовани ин Латерано". Тук папата е провеждал и аудиенции, но това вече не се прави от доста години.

Входът за базиликата е свободен, а след като влезете в нея в ляво в близост до магазина за сувенири ще видите и голямата зала, в която се е случило освещаването на буквите. Именно там има и паметна плоча на Св. св. Кирил и Методий, както и плоча, на която пише какво се е случило през 867г. 

Билети има за музея на базиликата, както и за горната част, от която папата се е показвал по време на аудиенциите си. 

До „Санта Мария Маджоре“ се стига доста лесно. Трябва да слезете на метро спирката на Рома Термини - жп гарата на Рим и от там се предвижвате пеша до базиликата. Разстоянието е около 700 метра. 

Входът както споменахме е безплатен, но се преминава през металдетектор преди да влезете. 

Работното време е удобно и може да се посети от 7:00ч. до 18:45ч. 

Следващата стъпка е да посетите базиликата "Сан Клементе", а там се намира гробът на Св. Кирил Философ. Имате два варианта да стигнете до базиликата. Единият е пеша около километър, а другият вариант чрез метрото на спирката на Колизеума. Базиликата е на 400 метра от една от най-големите забележителности на Рим. 

Входът за базиликата е свободен, а 10 евро е входът за вътрешността на "Сан Клементе" и мястото където е гроба на Кирил. Под базиликата се намират две нива, а в едното се намира и гробът на Кирил Философ. 

Освен балереф на Кирил на гроба са поставени и плочи от всички славянски народи, които изказват своята признателност. Точно срещу гроба има и мозайка на Светите братя. 

В Рим св. Константин Философ завършва последния си труд „Написание за правата вяра“, но, изтощен от тежките пътувания, заболява. Малко преди смъртта си той приема „великата монашеска схима“ с име Кирил, с което остава като светец в Православната и на Римо-католическата църква. Кирил умира в Рим на 14 февруари 869 г. Методий моли папа Адриан II да даде тялото на Кирил, но папата решава, че Кирил трябва да бъде погребан в Рим и той е погребан в базиликата "Сан Клементе".

Работното време на базиликата е малко по-особено от 10:00 до 12:30ч. е сутрешното време, а следобед базиликата е отворена от 15:00ч. до 17:00ч. 

Близостта до Колизеума пък ви дава възможност да планирате посещение на базиликата и след това на един от символите на Рим. 

Санта Мария Маджоре: 

Сан Клементе: