„Имам съмнения за външна намеса. Това предстои да бъде изяснено. Има досъдебно производство, взети са проби. Проверката трябва да докаже или да отхвърли хипотезите“, обясни директорът на зоопарка в Благоевград д-р Крум Попниколов пред БТВ.

Припомняме, че 9 сърни са били отровени в зоопарка в Благоевград. 5 от тях са починали, а останалите четири са в много тежко състояние и са интубирани от ветеринарите.

"За животните в нашия зоопарк се грижи екип от специалисти. Беше извършена годишната ветеринарна профилактика, която е планирана, за да покаже здравословния статус на животните. Бяха взети проби, бяха прегледани зъбите на лъвицата. Елените и секторът с тревопасни бяха обезпаразитени. Препаратът е ползван и предишни години. При други животни от сектора няма проблеми“, споделя Попниколов. 

Категоричен е, че на елените и тревопасните не са правени ваксини.

"Не знам откъде се появява такава информация. Правено е само обезпаразитяване с препарат през устата. По този начин стресът е минимален. Ваксини не са правени", поясни още той. 

В социалните мрежи се появи твърдение, че сърните са починали след ваксинация, но после се оказало, че не е така, защото сред починалите има и малки, които не са ваксинирани.