Пловдивски семейства, които се радват на своите осиновени дечица, ще отпразнуват утре „Щъркелов ден”. Инициативата е на Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) и се отбелязва за първи път под тепетата. Малки и големи ще се съберат в 15 часа в Центъра за обществена подкрепа на ул. „Неофит Бозвели”. Празникът ще протече под формата на уъркшоп по фото драма, който неслучайно е озаглавен „Необикновената приказка на нашето семейство” – всички семейства ще имат възможност да се маскират като герои от вълшебни истории и да се снимат за спомен.

 „Щъркелов ден” е инициатива на Българска асоциация „Осиновени и осиновители” и отбелязва деня, в който детето е дошло в семейството на своите родители-осиновители и това е поставило началото на общата им семейна история. Този ден се празнува с торта, подаръци и много приятели. Така децата и всички останали се учат, че осиновяването е специален ден от семейния календар, в който се е случило раждането на новото семейство.

На събитието са поканени зам.-кметът „Спорт, младежки дейности и социална политика” Георги Титюков и директорът Дирекция „Социална политика” в община Пловдив Веселина Ботева.  

Тайаната за осиновяването все още стои като предизвикателство пред обществото, в което битуват различни стереотипи и страхове. Много родители, осиновили своите деца, срещат затруднения да разговарят на тази тема, изпитват различни смесени чувства и притеснения, които не им позволяват да изживеят в пълнота щастието да бъдат родители на тяхното специално дете. Тази тайна много често не е тайна за самите деца. Разбирането на неподходяща възраст и при неподходящи условия разкрива един драматичен свят, в който детето е живяло - свят, в който всички са знаели нещо, което е било крито от него. Това разрушава доверието и силната връзка, създадена до момента. А осиновяването - това е акт, в който трите страни - биологичен родител, осиновител и дете, се обединяват в името на любовта. Именно това е идеята на "Щъркелов ден"  - да представи осиновяването като повод за празник, а не като повод за тайни и притеснения, казват организаторите на празника.   

През 2017 г. Центъра за обществена подкрепа към КСУДС Пловдив е работил по 70 случая на кандидат-осиновители, осиновители и осиновени деца. Дейностите са свързани както с обучение в процеса на проучване на кандидат-осиновителите, така и с подкрепа на семействата, които вече са осиновили деца. От началото на 2018 г. стартира група за подкрепа на родители-осиновители, където се дава възможност за обсъждане на опит и трудности, споделяне на решения и дискутиране на теми, вълнуващи семействата. Групата се провежда ежемесечно и е отворена за всички, които биха желали да се включат, като информация за всяка предстояща среща се публикува на Фейсбук страницата на КСУДС.

По данни на АСП в национален мащаб през последното тримесечие на 2017 г. в Регистъра на деца, които подлежат на осиновяване, са включени 2127 деца. Към месец февруари 2018 г. в регистъра на кандидатите за осиновители са включени 1475 семейства. През месец февруари 2018 г. за 90 деца са определени осиновители. А това са 90 нови повода за празнуване на „Щъркелов ден”, посочват от Центъра.