Две пушки от руско-турската освободителна война и автентичен куршум, сякаш току-що донесен от бойното поле, са съхранени в един от антикварните магазини в Стария град, видя репортер на TrafficNews.bg. „Крнка” започнала да навлиза в руската армия още през 1856 г., по времето на Кримската война, а в битките срещу Османската империя вече половината от войниците притежавали такава пушка. Правела до 12 изстрела в минута, куршумите можели да повалят противник на разстояние до 2 хиляди крачки. Въпреки това обаче така и не намерила добър прием сред войниците, понеже при продължителна стрелба не хвърляла добре гилзите.  

„Всички сме чували как, свършвайки патроните, някой извиквал: „На нож”. И мъжете без страх се спускали срещу врага. Точно с тази цел отпред на пушките се слагани щикове”, разказва Мария Неделева, докато показва оръжията.

Другата старинна пушка в колекцията й е "Снайдър" – английска. Конструирана е през 1865 г. от Джейкъб Снайдер и била на въоръжение в частите на европейските армии на Османската империя. Такива оръжия имали и в корпуса на Осман паша и в Русенския корпус и при Сюлейман паша и Вейсел паша. Патронът пък е доста поизлющен, но все още запазен цял – пълен с черен барут и с уловен връх.

Според Мария само единични бройки от оръжията, използвани по време на Освобождението, са запазени до днес. Причината е, че в годините дървената част е повредена и изядена от дървояди и трудно може да бъде реставрирана.

„В момента такива пушки се търсят основно за възстановки, понеже и българските опълченци са използвали същите. Всеки иска към униформата да има и оръжие”, смее се жената. За възстановките обаче пушките се преработват, за да станат по-атрактивни за публиката и да могат да гърмят с шумови патрони. Цените на подобно оръжие според големината и състоянието му започва от 500 и достига до 2000 лева. За закупуването не се изисква разрешително, както за оръжията, произведени след 1900 година, тъй като се води колекционерски предмет. Патроните също са колекционерски.

„С такава пушка не може да бъде извършено поръчково убийство. Тя просто не става за стрелба. А с автентичните патрони никой никого не може да убие. Може обаче сам да се нарани, ако не внимава”, категорична е Неделева.