28-годишната Рейчъл от Тексас обра овациите на Роженския събор тази година. Тя огласи съборските поляни с невероятно изпълнение на песента "Девойко, мари, хубава" и плени сърцата на хиляди българи.

Американката избра да прекара два незабравими дни в автентичното родопско село Кръстатица, където отседна в „Еренджиковата къща”, собственост на пловдивчанката - Надя Еренджикова. 

Собственичката разказа пред TrafficNews за престоя на гласовитата Рейчъл и нейният годеник Масут, с когото съвсем скоро ще минат под венчило. 

Живописното селце и „Еренджиковата къща” веднага направили впечатление на Масут и Рейчъл, защото предлагали всичко, което те търсели - автентична родопска архитектура, магията на селския бит и душевност и българска природа.

Въпреки разбитият от поройните дъждове път, туристите благополучно пристигнали на уреченото място, с помощта на пловдивчанката, която ги очаквала, за да ги упъти. 

Вечерта те прекарали под голям навес с хубав изглед към планината и селско огнище за печене. Надя пуснала българска народна музика, а талантливата Рейчъл... запяла. С изпълнение на автентичната граовска песен "Закукала кукувица" и още няколко мелодии, станало ясно, че Рейчъл обича тази музика.

"Съдбата ме срещна с очарователната Рейчъл! Две нощи моя родопски дом бе огрян от нейната усмивка и голямата й любов към България! Тя и годеникът и Масут обещаха, че ще разкажат на своите приятели за невероятните емоции тук и съвсем скоро ще доведат и фамилиите си" - споделя Надя Еренджикова. 

Чиста случайност се оказало съвпанието, че по време на гостуването си в България, само на 40 км от село Кръстатица, ще се проведе едно от най-уникалните фолклорни събития - Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019" .

Надя не се зачудила дори за миг и на следващия ден завела Рейчъл и Масут на Роженските поляни, където танцували и пяли от сърце и душа. 

"Когато годеницата ми и аз отседнахме в „Еренджиковата къща”, това беше част от едномесечно пътуване из Европа. Това беше абсолютният връх на нашето пътуване. Надя и приятелката й бяха изключително любезни и забавни! Силно препоръчвам къщата й- чисто и традиционно българско, но с необходимите удобства. Разположена е на абсолютно зашеметяващо място, което не е трудно да се намери с кола (Надя ни посрещна, защото пътят става прекалено труден за шофиране). Надя ни приготви невероятни ястия и дори ни почерпи от собствената си домашна ракия. Ястията бяха приготвени от страхотна домашна храна, а престоя изпълнен с приятни разговори и емоции. Надя и нейната приятелка ни отведоха до невероятно фолклорно събитие, което се провеждаше наблизо! Емоцията беше несравнима. Трябва да посетите тази къща, за да се докоснете до истинския селски български живот!" - написа двойката американци за престоя си в село Кръстатица. 

Рейчъл разбрала за България и фолклора от университета, в който учи, след като чула изпълнение на български хор. Започнала сама да учи автентични мелодии, слушайки ги от записи в интернет. „Първите изпълнения, които чух, бяха на „Мистерията на българските гласове“. Заобичах вашия фолклор. Репетирах много. Много сложна е музиката ви. Дойдох, за да чуя на живо българска музика. Тук е невероятно. Аз вече обичам този събор, отново ще дойда в България“, обещава американката. Сред песните, които е научила от интернет, са „Кавал свири“, „Македонско девойче“, „Що ми е мило и драго“. 

В момента участва в трио, с което изпълняват славянски песни, но преобладават българските фолклорни мелодии.