Шест мерки за подпомагане на земеделските производители изготви и предложи на премиера Бойко Борисов пловдивчанинът Красимир Кумчев. Пет от тях вече са приети от правителството и действат. На извънреден брифинг преди минути Кумчев представи и последната мяка, която е насочена към зеленчукопроизводителите.

„Като едногодишни култури зеленчуците могат в тази календарна година да отчетат ръст. В личен план мярката, която предлагам, не работи за мен, защото по-голямата част от нашите насаждения са трайни”, обясни пловдивчанинът.

Неговото предложение е помощта да бъде отпускана на база дохода на земеделския производител. Това означава, че земеделският производител трябва да произведе и продаде зеленчуците и на база на този доход да получи субсидия, обясни Кумчев.

Той мотивира предложението си с факта, че досега практиката е производителят да продава краставици на 1 лв. килограмът, но във фактурата да пише, че цената им е 20 ст., като по този начин се ощетява бюджетът. „С моето предложение тази „гимнастика” ще бъде излишна. Така малките производители ще имат личен интерес да издават фактура, за да получат субсидия. Мисля, че мярката ще бъде много работеща”, категоричен е той.

Красимир Кумчев обясни също, че мярката трябва да влезе в сила от днес, тъй като времето за отглеждане на разсад е между 30 и 40 дни. Тоест, ако утре се засее семето, между 10 и 13 юни ще е готов. А 15 юни е последната дата за изнасянето на зеленчуковия разсад на полето.

„При тези условия земеделските производители да определят площите, да преценят какви количества ще могат да реализират и да започнат да си подготвят разсад”, допълни той.