Змия изкара акъла на семейство от Пловдив, след като мина през краката на едно от децата. Влечугото е открито близо до манастира "Свети Кирик и Юлита". За това ни съобщи читател на TrafficNews.bg, който бил на излет с жена си и двете си малки деца, когато става инцидентът. Семейството се разхождали в местността, която се намира в квартал "Горни Воден" в Асеновград. Децата тичали напред и изведнъж по-малката дъщеря на Кирил Методиев изпищяла неистово. Оказало се, че змията е преминала през краченцата на детето, докато то седяло на камък в гората.

"Шокът наистина беше голям, добре че след писъците на децата хора от района тръгнаха по следите на змията и я убиха.", коментират изплашените родители.

След кратка справка открихме, че става въпрос за пепелянка, която се смята за една от опасните европейски змии,заради дългите си зъби и сравнително силна отрова. Този вид змии са най-разпространени на Балканите и достигат дължина до 50-70 сантиметра.

Ако змия ви ухапе, най-важно е да запазите спокойствие и да ограничите двигателната активност. Добре е да се обездвижи ухапаното място и при възможност да се шинира и бандажира, но без да се спира кръвообращението му. По най-бързия начин да потърсете лекарска помощ.

За сега в България няма данни за отровни змии, които могат да убият здрав човек при навременна медицинска намеса. Проблем е ако не потърсите лекарска помощ или имате наличие на алергии и системни заболявания.

Елизабет Аромова