Жената, която оцеля след повече от 20 часа сама в Рила на -20 градуса, е останала будна през цялото време и именно това я е спасило. Както съобщихме, спасители тръгнали по дирите на 42-годишната жена, заради оставения й багаж в хижа „Рилските езера“.

„Тя си пееше песни и ми сподели, че е тръгнала по божията пътека. Това явно й е дало сили да не заспи“, разказва Божидар Джокин, планински спасител в ефира на БТВ.

Намерена е с неприсбособени към планината дрехи, обувки и с чанти, в които имало зрънчо и много кутии с цигари.

Спасителите разказаха, че въпреки че е имала телефон, не е разказала на близките си къде отива.

В момента Кремена Манова е настанена в болница в София. Вследствие на измръзването обаче има опасност да изгуби и двата си крака. 

„Казала е на служителите на лифта, че ще спи под звездите в иглу. Чудно е, че е стигнала до такава височина с тези обувки и дрехи. Нямаше дори ръкавици и шапка. Заради студа не можеше да си движи краката от кръста надолу", разказаха спасителите.

Кремена Манова живее в село Пиперков чифлик, близо до Кюстендил. Местните не могат да повярват през какво изпитание е преминала жената, предаде Нова. Някои я критикуват за безумния преход, други благодарят на планинските спасители.

В Пиперков чифлик знаят, че Кремена е ясновидка. И затова не са изненадани, че се е озовала в планината заради желание да се докосне до свръхестественото. Според местните Манова няма здравословни проблеми. В селото са готови да й помогнат, за да може да се възстанови по-бързо.