С актуализация на бюджета правителството отпусна 2,1 млрд. лева допълнително на военното министерство за закупуване на нови изтребители F-16. Решението беше взето на извънредно заседание на кабинета в понеделник.

"На база на проведените преговори официално беше представено предложение за сключване на четири отделни договора между Република България и правителството на САЩ за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, които подлежат на ратифициране от Народното събрание. Съществен момент във финансовия модел на тези договори е начинът на плащане, който предвижда определената цена (стойност - estimated cost) да се депозира изцяло в кратък срок след тяхното подписване по сметка на федералното правителство. Депозираните средства ще се използват от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността за извършване на плащания в хода на изпълнението на договорите", съобщават от правителствената пресслужба.

"Няма скрити разходи в сделката за покупката на самолетите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка", коментира зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред медиите в Министерския съвет. От последното заседание на правителството няма промени в съдържанието на четирите договора, уточни заместникът на Каракачанов. 

"От общата сума все още не са приспаднати 60-те млн. долара, която САЩ ще искат разрешение от Конгреса да поемат", напомни още Запрянов. И допълни, че заради сделката за изтребителите военните отсрочват плащания за нови бойни кораби и бронирани машини на стойност над 256 млн. лв. за следващата година.