Еднократна помощ от 375 лв. ще бъде отпускана за родители, които ползват неплатен отпуск. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет. Това е една от мерките за подпомагане на семейства в условията на извънредно положение.

Министър Сачева посочи, че помощта ще се отпуска, когато един или и двамата родители, използват неплатен отпуск от минимум 20 работни дни поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа. Тогава, когато те не получават други социални помощи и когато родителите са изчерпали възможността за платен отпуск.

За тази мярка са осигурени 20 млн. лева, които биха стигнали за 55 хил. семейства

Кандидатстването стартира от следващата  седмица.

Ще могат да кандидатстват семейства с месечен доход от 610 лв. за член от семейството. Тоест, за самотен родител, максималният допустим доход ще е до 1220 лв.

Сачева коментира и мярката 60/40. За 89 дни общият брой на подадени заявления са 2016 за 30 000 работници и служители. „Мисля, че те с тези цифри отговаряме на критиките дали мярката работи”, посочи тя.

Тя изнесе и данни, че трети пореден ден броя на новорегистрираните безработни намалява. Вчера броят им е бил 3 866, като 2 882 от тях са декларирали, че са останали без работа заради коронавируса.