Без решение остава казусът с липсата на инсулин в аптеките. Утре парламентарната здравна комисия ще изслуша ресорния министър Христо Хинков по въпроса.

Недостигът на лекарствата за диабет продължава вече месеци. Именно по тази причина се въведе и механизъм за по-лесна замяна на един вид инсулин с друг, за да не се застршаава здравето и живота на пациентите, съобщава БТВ. 

Тази замяна обаче става все по-трудна - по аптеките липсват половината от разрешените за употреба инсулини. От здравното министерство казват - причините за дефицита са комплексни. От месеци обаче Димитър трудно намира жизненоважния инсулин.

„Преди няколко дни потърсихме пак инсулин, но същият инсулин пак липсваше в аптечната мрежа. Добри хора ни помагат. Понякога и на нас ни остават по някоя единица. Но това е примерно за срок от 2-3 дни, за по-дълго няма как човек да се презапаси“, обяснява диабетикът Димитър Стоянов.

Фармацевти казват, че недостигът вече е хроничен. „Всички аптеки се стремят да осигурят на редовните си пациенти. Като получим количества - ние имаме списък и се обаждаме на хората“, обяснява фармацевтът Маргарита Грозданова.

А причините за липсата са много. „От една страна, можем да кажем реекспорта, от друга - производствени проблеми. Едно специално фолио липсва, а производителят не може да си го набави. Има и липсващи субстанции. Скоро пък една фирма изтегли аналогов инсулин, което също доведе до проблеми“, обяснява Маргарита Грозданова.

От здравното министерство отчитат, че от началото на годината са постъпили 11 уведомления за преустановяване на продажбите на инсулин - временно, за постоянно, или по непредвидени обстоятелства. Въпреки проблема, почти 22 800 опаковки от тези лекарства са изнесени от страната през последните шест месеца.

А пациентите очакват решение. „Това притеснение е постоянно, защото инсулинът, който ползвам аз, е с дълго действие и трудно може да се замени с друг“, обяснява Димитър Стоянов.