Пушена скумрия на шайби и домашен суджук, заразени с опасната бактерия листерия, са открити при проверки на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/. 

Инспекторите са взели извънредно 300 проби от готови за консумация храни, в които са търсили листерия моноцитогенес. Пробите са взети от три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти - 143 проби, сирена с кратък период на зреене - 78 проби, и пушени, веяни и мариновани рибни продукти - 79 проби. Произходът им е от България, Европейски съюз и трети страни.

Агенцията съобщава, че са установени "две несъответствия", за които са предприети всички необходими действия за изтегляне от пазара на засегнатите храни. В единия случай бактерията е открита в пушена скумрия на шайби, произведена в България, а във втория - в домашен свински суджук също българско производство.

Извънредните проверки са проведени по инициатива на БАБХ.

В средата на октомври от пазара беше изтеглена пушена скумрия от Румъния заради установено наличие на бактерията.

Листерията е силно заразна за хората, като причинява заболяването листериоза. Симптомите са висока температура, главоболие, световъртеж. Рискът от заразяване е най-висок при хората с отслабена имунна система, болните, бременните, възрастните и кърмачетата.

Листерията е много устойчива бактерия, тя издържа и на силно загряване, и на студ. Намира се във водата, почвата и дори червата на някои животни. Може да се пренесе върху суровите храни и млечни продукти, плодове и зеленчуци.