Не просто регистрация, а лицензиране на фирмите за бързи кредити иска обмудсманът Мая Манолова. Гласът на гражданите свика днес кръгла маса заради многобройните жалби, постъпили при нея.

Близо 4000 оплаквания от потърпевши хора и неправителствени организации са постъпили в кабинета на Манолова. Жалбите алармират за наличие на неравноправни клаузи в договорите на фирмите за бързи кредити, които пряко нарушават правата на потребителите.

"Липсва реален и ефективен контрол от страна на съответна държавна институция. Реално фирмите подлежат само на регистрационен режим в БНБ, контролът е възложен единствено и само на Комисията за защита на потребителите, която има своите правомощия в един специфичен сектор неравноправните клаузи в договорите, а и предвид капацитетът на комисията е трудно ежедневно тя да следи тази активна дейност, която развиват фирмите за бързи кредити", посочи Манолова.

В действителност в България ожилените от подобни фирми са много. Юридическите лица, които отпускат бързи кредити, често го правят при не съвсем прозрачни условия, а самите клиенти рядко четат и дребният шрифт, който по принцип е забранен. Освен това БНБ по никакъв начин не регулира дейността на фирмите, предлагащи услугата, защото според закона те послежат единствено на регистрация и нищо повече. С други думи - когато ножът опре до кокал, потребителите търсят бърз начин за рефинансиране и се вкарват "таралеж в гащите".

Една от възможните опции за регулация е въвеждането на лицензионен режим за фирмите за бързи кредити, което на практика да повиши изискванията към тях и да засили контрола, който трябва да бъде осъществяван върху техните действия, обясни омбудсманът.

Мая Манолова настоява и да бъде приет Закон за частния фалит.

"България е в топ 5 по лоши кредити. Изискванията, които представят пред клиентите си фирмите за бързи кредити, са трудно изпълними или неизпълними. Имаме случай с така наречените "кредити за 1 лев". Да, лихвата наистина е за 1 лв., но задължението да бъде сключен договор с гарант, докарва възнаградителната лихва до ниво от 130 %", заяви Манолова.