От юни времето ще е подходящо за море, а лятото ще е топло и дори малко над нормалното - температурите ще са по-високи с около 1 - 1,5 градуса. Тази прогноза направи климатологът доц. Георги Рачев пред “24 часа”. Ще има валежи в Западна България, но в Източна и по Черноморието ще са по-малко от нормата за сезона. По-често ще превалява през юни и август, а юли ще е по-сух от нормалното. Освен на хубавото време туристите ще се редват и на по-евтина сянка - чадърът и шезлонгът леко поевтиняват това лято. Сезонът започва официално между 1 и 15 юни. На най-посещаваните плажове например най-скъпата сянка е от 10 лв. плюс още толкова за шезлонг. Най-евтино е по 3 лв. Колкото по̀ на юг се отива, толкова по-евтини стават плажните принадлежности.

За първи път от години не се очертава дефицит на спасители, твърдят хората в бранша. Причината била в увеличените заплати, които стигнали 1000 лв. на месец плюс безплатна храна и квартира. Предишни години много от спасителите бягаха в Гърция и Кипър, но някои вече се завръщали на родното море. Проверка по Южното Черноморие преди старта на сезона показа, че повечето плажове все още не са готови да посрещат туристи. На много места ивиците не са почистени, нямат чадъри, на други подранилите летовници се припичат под рева на багери, които заравняват пясъка.

 Един от малкото с водна охрана вече е северният плаж на Слънчев бряг, където от 15 май за първите туристи бяха пуснати обходни двойки да дежурят от 8 до 18 ч, колкото е и редовното работно време от 1 юни. 52 останаха плажовете по Южното Черноморие тази година, които нямат стопани. В списъка влизат и двата на Корал и Иракли, които са обявени за природосъобразен туризъм. Без стопанин отново е култовият плаж на Алепу, известен повече като Шофьорския плаж. За него и още 8 ивици в общините Несебър, Поморие и Бургас областната управа е пуснала обществена поръчка за осигуряване на спасители.