От днес влизат в сила нова мярка при влизане през сухопътните граници, включително от България, през всички отворени ГКПП, с изключение на ГКПП „Кулата-Промахон”. 

Гърция обяви, че ГКПП Маказа ще бъде затворен за преминаващи в интервала от 23 часа до 7 сутринта. 

Припомняме, че граничния пункт е отворен за преминаване на български граждани с постоянно пребиваване в Гърция, както и за пътуващите по съществени причини. Влизането на лица при абсолютно наложителни пътувания, се доказва със съответните документи. 

От 15 юли 2020 г. българските граждани могат да влизат на територията на Република Гърция при наличие на отрицателен тест за COVID 19, направен не повече от 72 часа преди влизането на територията на страната на английски език в лицензирана лаборатория и предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. Влизането през сухопътната граница в страната от България с цел туризъм е възможно единствено през ГКПП „КулатаПромахон“. 

Затягане на мерките се очаква днес и в Турция. Това се налага предвид факта, че от миналата седмица насам новите положителни случаи там всеки ден надхвърлят 1000 дневно. Починалите общо вече са почти 5800.

В Турция е задължително носенето на маски навън и на закрито, но предвид ръста на болните отново се говори за връщане на ограниченията за излизане от вкъщи.

В Бразилия президентът Жаир Болсонаро издаде указ за заделяне на 350 млн. долара за покупка и евентуално производство на бъдеща ваксина срещу коронавируса.

Бразилия отпуска 356 милиона долара за коронавирусна ваксинаМоже би тя ще се появи в периода декември-януари