Бразилският президент Жаир Болсонаро подписа указ за отпускане на средства за производството на ваксина срещу новия вид коронавирус. Тази сума се равнява на 356 милиона долара. 100 милиона дози от ваксината трябва да бъдат произведени от бразилския институт Фиокруз.

Федералното правителство избра ваксината Оксфорд. От тази сума 240 милиона долара ще отидат за финансиране на изследвания, в съответствие със споразумение, което бразилското министерство на здравеопазването подписа с фармацевтичната компания в края на юни. 18 милиона долара ще бъдат изразходвани за трансфер на технологии, а  малко по-малко от 100 милиона долара бразилците ще харчат за производство на ваксини, използвайки съоръженията на Института Фиокруз.

„Може би през декември - януари ще се появи ваксина и този проблем ще бъде преодолян след няколко седмици. И най-важното е, че именно с тази ваксина технологията ще дойде при нас, за разлика от другата ваксина, която един от гуверньорите получи от друга страна, "- каза президентът, намеквайки за вероятно основния си опонент на президентските избори през 2022 г. - губернатора на щата Сао Пауло Жоао Дория.