Лидерът на БСП Михаил Миков получи подкрепа от Националния съвет за "пълна промяна" в ръководството на партията до месец. Той трябва да предложи и план за обновление на партията, съобщава в днешния си брой „Труд“.На петчасовия пленум за изборните резултати и отношенията с ГЕРБ станало ясно, че членовете на Изпълнителното бюро са декларирали пред лидера, че са готови да подадат оставките си. В доклада на Миков за изборния разгром не е бил назован поименно нито един "виновник". Имало констатация, че по места отношенията в партията били далеч "отвъд добрия тон" и че БСП не си изпълнява решенията, твърди изданието.По темата "Труд" съобщава още, че Янаки Стоилов, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов са представителите на БСП, които ще участват на консултациите с ГЕРБ. "Мандатът на тази група ще бъде преди всичко очертаване на загриженост за състоянието и проблемната ситуация, пред която се намира бъдещото 43-то Народно събрание", поясни Атанас Мерджанов и уточни, че групата има ясен мандат, който се основава на предизборната кампания и платформа на БСП.

***

"Сега" разширява информацията от вчерашната пресконференцията на ГЕРБ, спирайки се на ясните и спешни мерки, които, спечелилата вота партия ще предложи в парламента. ГЕРБ ще търси съгласие за отстраняването на управителя на БНБ Иван Искров, който, по думите според лидерите на партията умишлено работел за задълбочаване на проблемите в КТБ. За целта ще трябва да бъде променен законът за БНБ, който не позволява смяната на гуверньора, освен ако сам не подаде оставка. Три партии поискаха промяна в методиката за изчисляване и разпределение на мандатите в парламента, пише "Дума". По различни поводи ГЕРБ, ДПС и БСП настояха за промени на Изборния кодекс в тази връзка. Някои от тях настояват и за премахване на преференциалното гласуване.ДПС разкритикува политическите сили, които не прилагат еднакъв аршин по отношение мандатите в 43-тото НС, коментира "Монитор". Повод за това стана създалата се истерия около част от мандатите за движението и най-вече спечеленото с 864 гласа в Кюстендил депутатско място от Александър Методиев, известен като Бат Сали. "Защо БСП и ГЕРБ надават вой срещу мандатите на ДПС, атакувайки правила, на които те самите са автори, а за същите на "Атака" и АБВ се мълчи", попитаха вчера от партията в своя позиция.

***

Бежанци, свързани в миналото с терористични организации, са се опитвали да влизат в страната ни, каза председателят на ДАНС Владимир Писанчев, цитиран от "Монитор". Той отказа да уточни колко са тези случаи, но допълни, че в агенцията няма информация, че това са хора, свързани с "Ислямска държава"."Дестинациите, от които бивши терористи са правили опити да влизат у нас, са различни", допълни Писанчев. Според шефа на ДАНС сред тях има граждани на Сирия и Афганистан. Председателят на ДАНС информира, че в момента страната ни се намира между две много сериозни огнища на напрежение и службите трябва да предприемат необходимите мерки в тази връзка.

***

С около две седмици ще бъде забавена доставката у нас на специална барокамера - носилка за заразени с ебола, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Само двама производители потвърдили за възможна доставка, тъй като заявките се увеличили стотици пъти.Военномедицинска академия започва процедура за покупка на едно такова съоръжение от Израел или Австрия. В тези страни камерите са надеждни и са със сертификат, че могат да послужат при транспортирането на пациенти с ебола, като му осигуряват максимален комфорт на придвижване и същевременно са безопасни за медиците и всички, които са в близост до него. Във ВМА за такива болни е заделена една линейка, която след всяко ползване се дезинфектира основно.Рискът за внос на ебола у нас е едва между 0.001 и 0.003 процента. Това обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Повод за коментара му стана паниката в западната ни съседка Македония заради подозрения за два случая на болестта, обяснява "Стандарт". "Място за паника няма дори това да е ебола", заяви междувременно проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.Болестта не се предава по въздушно-капков път, а само чрез телесни течности - кръв, повръщано, диария, както и при полов акт, припомнят специалистите.

***

Активистите за правата на децата Малала Юсуфзаи от Пакистан и Кайлаш Сатяртхи от Индия са носителите на тазгодишната Нобелова награда за мир. Отличието им бе връчено за "борбата им срещу потискането на децата и младите хора, както и за правото на всички деца на образование", уточнява "Дума". Така 17-годишната Юсуфзаи стана най-младият носител на престижното отличие. Преди две години тя бе простреляна в главата от талибани заради дейността й в полза на образование за всички.Миналата година тя бе удостоена с престижната награда "Сахаров" за свобода на мисълта, връчвана от Европарламента. 60-годишният Сатяртхи продължава традицията на Махатма Ганди за различни форми на мирни протести, "фокусирайки се срещу експлоатацията на деца за финансови цели". Той също така допринесе за разработването на важни международни конвенции за правата на децата. Сатяртхи посвети наградата си на децата в робство.

Поддръжката на въоръжението на родната ни армия ще бъде поверено на български фирми, заяви служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, цитиран от "Новинар". Министърът участва в индустриален форум, на който се обсъждаха връзките на въоръжените ни сили с НАТО и ЕС. Срещата се проведе в присъствието на президента Росен Плевнелиев в резиденция "Бояна".