Обилни валежи и порои се очаква в почти цялата страна днес. Националният институт по метеорология и хидрология предупреждава за потенциално опасно време у нас, като за 16 области е обявен оранжев код, включително и за Пловдив. Във всички 16 области предупреждението е за обилни валежи и гръмотевична активност. Очакват се до 35-55 литра на квадратен метър, за Пловдив до 70 литра. На този фон температурите ще останат ниски за сезона, като максималните в града няма да надвишават 21-22 градуса.

Жълт код пък е в сила за областите Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали.

Единствено областите Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен и Разград няма да бъдат засегнати от метеорологичните явления според прогнозите на НИМХ.



Над страната още преди обяд в югозападната половина от страната, а след обяд и в североизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на много места в Западна и Централна България, и гръмотевични бури.

На места очакваните нови количества на валежа, главно в западните райони, ще достигнат 50 mm. Почти без валежи ще остане в крайните източни райони. Ще духа слаб до умерен северозападен, в източните райони североизточен вятър. Температурите ще останат в широки граници, от 17°-18° по високите западни полета до 28° на места в североизточните райони, в София - около 17°.