Посолството ни в Китай оказва съдействие на тежко пострадалия български гражданин в Пекин, който днес беше подложен на животоспасяваща операция. По последни данни от посолството в Пекин операцията е приключила успешно. Българският посланик Григор Порожанов посети и разговаря с пострадалия преди операцията в болницата на Медицинския колеж в Пекин.

Със съдействието на посолството ни българският гражданин е провел и разговор със своята майка.

Служителите на мисията ни в Пекин са внесли в касата на болницата лични дарения за операцията, възлизащи на 16 500 юана (близо 2400 евро) и са се свързали с българската общност в Пекин с призив за оказване на финансова помощ на пострадалия. Министърът на външните работи Екатерина Захариева лично следи случая.

По нейни изрични указания по-рано през седмицата посолството гарантира пред болницата в Пекин, че лечението на българския гражданин ще бъде платено.

Стойността на цялостното му лечение е около 300 000 юана (около 40 000 евро). Очаква се част от сумата да бъде покрита и от местния китайски застраховател. Министерството на външните работи е в контакт и с китайското посолство в София, което изрази готовност при необходимост бързо да бъдат издадени китайски визи за роднините на пострадалия. Българският гражданин е в тежко състояние, след падане от мост в китайската столица на 9 март.

Още по темата четете тук:

Български учител падна от мост в Пекин, нуждае се от €40 хил. за операцияНиколай Маринов е с тежки счупвания на гръбнака и по краката, както и с кръвоизлив в корема