Българин е в критично състояние в болница в Пекин. На 9 март 31-годишният Николай Маринов е паднал от мост в китайската столица, вследствие на което е с тежки счупвания на гръбнака и по краката, както и със сериозен кръвоизлив в корема.

Оказана му е помощ, но от болницата се въздържат от животоспасяваща операция.

За интервенцията са нужни 40 хиляди евро, а застраховката му не покрива напълно тази сума. Без да плати предварително, няма да му направят операцията.

Николай работи като учител в китайско училище, където преподава английски език. По този начин той издържа родителите си и 18-годишния си брат.

Веселин Найденов, който е близък на Николай, заяви пред Bulgaria ON AIR, че състоянието му е стабилизирано, но остава тежко.

"Трудността е, че в Китай дори и за китайските граждани, когато стане злополука, трябва първо да извадите парите от своя джоб и след приключване на лечението застрахователната компания изплаща средствата обратно", обясни Найденов.

Сумата обаче не е изплатена и болницата отказва операция, тъй като съгласно договора на Николай неговите работодатели не носят отговорност за злополука в почивен ден.

Българинът е контактен. Споделил е, че се притеснява какво ще се случи с родителите му.

Има открита дарителска сметка за Николай. Всеки, който иска да помогне, може да го направи на:

Сметка: 02/0000000022501711
IBAN: BG19STSA93000022501711
BIC: STSABGSF