Още един смъртен случай от чума е регистриран в северната част на Китай, в района Вътрешна Монголия, предаде CNBC. Пациентът е починал в град Баян Нур.

Заради риска от разпространение на заразата е обявено повишено ниво за реакция срещу епидемична заплаха до края на 2020 г.

По-рано - на 6 август, администрацията на автономния район Вътрешна Монголия съобщи за смъртта на жител на град Баотоу, който е бил болен от чума.

Съобщава се, че десетки местни хора, които са контактували с починалите, са поставени в изолация.

В северната част на Китай и в съседна Монголия периодично се регистрират случаи на заболяване от чума. Обикновено заразат се пренася при консумиране на месо от гризачи, които са преносители на инфекцията.

Чумата е зоонозна бактериална инфекциозна болест, която протича с треска, тежка интоксикация, хеморагичен синдром, поражения върху белите дробове и лимфната система, често сепсис. Отличава се с висока смъртност. Инфекцията се разпространява бързо, има множество пътища на предаване.

По данни на СЗО, всяка година между 1000 и 2000 души по света се заразяват с чума.

Предупреждение за епидемия от бубонна чума, заради болен в КитайИзвестна като "Черната смърт" през Средновековието, това е една от най-опустошителните болести в историята

Запечатаха село в Китай заради смърт на жител от бубонна чумаТова е втори случай в азиатската страда от началото на годината

15-годишно момче почина от бубонна чума в МонголияХората, контактували с него, са изолирани