Село в Китай бе запечатано, след като жител умря от бубонна чума, съобщиха властите в страната.

Ежедневна дезинфекция на домовете е била наложена в малко селище в региона на Вътрешна Монголия. Досега не разкрито как селянинът се е заразил болестта, но здравните служители в близкия град Баоту заявиха, че никой друг все още не е тествал положително за нея, собщава британското издание Independent.

Девет близки на починалия и 26 вторични контакта са поставени под карантина и са били тествани отрицателни за заболяването, разкрива Общинската здравна комисия Баотоу.

Въпросното селище се намира в района на Дамао  Банер, в който също е поставена на трето ниво на предупреждение за предотвратяване на чума. Това е предпоследното ниво на опасност според китайките протоколи за сигурност.

Това е първата смърт  и само вторият случай  от бубонната чума, които Китай потвърди тази година. Предишният случай беше открит през юли в Баянур, друг град във Вътрешна Монголия. Това също води до издаване на сигнал трето ниво и затваряне на няколко туристически места.

Чумата, причинена от бактерии и предавана чрез ухапвания от бълхи и заразени животни, уби приблизително 50 милиона души в Европа по време на пандемията на Черната смърт през Средновековието. Според Световната здравна организация някъде между 1000 и 2000 души все още хващат болестта всяка година.