Властите в северния китайски регион Вътрешна Монголия издадоха предупреждение за епидемия, след като местен жител се зарази с бубонна чума.

Бубонната чума, известна като "Черната смърт" през Средновековието, е една от най-опустошителните болести в историята, като през XIV век е убила около 100 милиона души.

Потвърденият случай на чума в Китай предизвика опасения от нова вълна от вирусна епидемия в страната, която съвсем наскоро се пребори с коронавируса.

Местна болница в град Баян Нур алармира общинските власти за заподозрян болен от чума в събота, според местната здравна комисия.

Правителството незабавно издаде предупреждение в три града за борба с епидемията, второто най-ниско в четиристепенна система.

Трето ниво се обявява, когато град открие до 20 инфекции от чума. Пациентът, който остава неидентифициран, по-късно е потвърден като заразен с бубонна чума.

Официалният сигнал предупреждава за лова и яденето на животни, които могат да пренасят чума и моли обществеността да съобщава за всякакви подозирани случаи на чума или треска без ясни причини и да съобщава за всички болни или мъртви мармоти.

Предупреждението ще остане в сила до края на годината, заявиха служители.

Страховете от нова вълна от вирусна криза след коронавируса се подхранват в страната след новия случай на чума.

Изглежда, че Китай до голяма степен е контролирал епидемията от COVID-19, но столицата се бори с местен клъстер за инфекции, свързан с мокър пазар от средата на юни.

Чумата се причинява от бактерията Yersinia pestis, която обикновено се среща при дребни бозайници и техните бълхи.

Бубонната чума, известна като „Черната смърт“ през Средновековието, е била силно заразна и често фатална болест, която се разпространява предимно от гризачи.

Бактериалната инфекция може да убие възрастни в рамките на 24 часа, ако не се лекува навреме.

Случаите на чума не са рядкост в Китай, но огнищата стават все по-редки. От 2009 г. до 2018 г. Китай съобщава за 26 случая и 11 смъртни случая.

Столицата на провинцията в Западна Монголия вече е под карантина. 

Установени са два случая на чума - която е свързана с консумацията на мармот месо - съобщиха здравни експерти в сряда.