Представителят на ГЕРБ – Брезово Нели Минчева пусна жалба до Районната прокуратура в Пловдив заради отказа на Общинската избирателна комисия в града да прекрати пълномощията на кмета на общината, въпреки влязла в сила присъда.

Припомняме, че през декември 2017 година Районен съд-Пловдив осъди на 1 година условно с изпитателен срок от 3 кмета на Брезово Радньо Манолов. Управникът беше признат за виновен, че в качеството си на местен нотариус е удостоверявал подписи, които не са положени пред него. Решението лишава Манолов и от правото да заема обществена длъжност за срок от 1 година. На 29 май 2018 г. състав на Окръжен съд потвърди присъдата. И кметът трябваше да напусне кабинета си. В тази връзка в Общинската избирателна комисия е постъпило писмо и придружаващи документи на Районна прокуратура - Пловдив за привеждане в изпълнение присъдата в частта относно лишаването от права.

След заседание на 13 юли обаче Общинската избирателна комисия взима решение да не прекратява правомощията на кмета. 6 от 8 членове гласуват за отхвърляне на искането. „Представители на БСП и Реформаторския блок са гласували против отстраняването на кмета, като по този начин не са си изпълнили ангажиментите, свързани с решението на съда”, обясни пред TrafficNews.bg Нели Минчева. По тази причина тя е пуснала две жалби. Едната е за неспазване на законоустановения срок и отказа на комисията да обяви прекратяването на правомощията на кмета. Другата е до Районен съд – Пловдив да се самосезира за това, че членовете на комисията, които са със статут на държавни служители, не са си свършили работата.   

„В общината вече има изключително голямо брожение за това, че кметът продължава да ходи на работа с влязла в сила присъда. Общината е оставена на самотек. Радньо Манолов използва всички инструменти, за да удължи своето присъствие на поста си. За съжаление, в годините, в които той е кмет, в Брезово не се случва абсолютно нищо. Няма визия, няма дългосрочна перспектива за общината, няма работа по оперативни програми”, посочи Минчева.

Според нея в момента всички действия на приближените до кмета са свързани с печелене на време. По закон, ако общината остане без кмет, с указ на президента се назначава дата за провеждането на частични мести избори. Това обаче е в случаите, когато до редовните избори остава повече от една календарна година. Тоест, ако отстраняването на Манолов се проточи до октомври, това означава, че избори няма да има, а Общинският съвет ще избере временно изпълняващ длъжността. „Това ще е заместник-кметът Енчо Колев, който не удовлетворява ничии изисквания по отношение на компетентност и добронамереност”, казва Нели Минчева.

„Не съм разговарял с Общинската избирателна комисия. Така са решили – така са гласували. На 17 септември имам насрочено дело в Апелативния съд. Нека да видим какво ще стане там. Все пак не трябва да ме лишават от правото ми на още една инстанция. Аз знам, че моето кметуване е приключило. Септември месец – и да има, и да няма решение, аз ще се оттегля”, заяви пред наш репортер Радньо Манолов.

Той отрече обвиненията на Нели Минчева, че в общината не се работи по европроекти и няма никакво развитие. „Аз съм подал три проекта във Фонд Земеделие по програмата за развитие на селските райони и чакам одобрение. Нека от опозицията да кажат кои програми вървят в момента и кои проекти са одобрени не само в Брезово, но в страната”, посочи Манолов. Той обясни, че общината е кандидатствала за средства за цялостна реконструкция на улици в четири населени места – Брезово, Чоба, Пъдарско и Борец. Също така чака одобрение на проект за ремонт на 5-километрова отсечка от третокрасен път между Чирпан и Карлово. „По отношение на Местна инициативна група Брезово, Братя Даскалови сме подготвили също три общински проекта. Така че не са прови от опозицията да ме обвиняват, че не се работи”, каза кметът на Брезово.  

Пародоксалното в случая е, че официален орган на властта отказва да изпълни съдебно разпореждане. От това обаче не следва никаква сериозна санкция за въпросната избирателна комисия. Членовете на комисията могат да понесат само административно наказание - глоба със символичен размер.  

Очакваме реакцията на прокуратурата!