Мерките, които влизат от петък, имат за цел да стигнем до платото на заразени и смъртни случаи, това каза доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че няма отговорно правителство, което пасивно да гледа тези данни, без да вземе мерки.

„Европа е континентът, който продължава да е в разгара на епидемията  – защо е така е трудно обяснимо, но е факт. В ЕС за последните 14 дни имаме 3 млн.  заразени, 50 000 починаха. Защо сега взехме тези мерки – половината от обществото  смята, че трябва да са още по-строги. Другата половина мисли, че няма нужда от мерките..

Само че такива решения, не се взимат на база емоции, взимат се на базата на факти, следим 17 показателя, сравняваме ги с другите държави  и взимаме решения, с които да намерим сечението, с което да пазим здравето на хората и икономиката”, каза членът на НОЩ.

Той каза, че по показателя строгост на мерките е между 70 и 75 по индекс, а в други  страни стигат до 86, като Израел, Гърция и Румъния. Там не можеше да се излезе без да се пусне уведомление.

Нашите мерки са съпоставими с Испания, Италия и Франция.

Доц. Кунчев каза, че затварят детски градини, училища и фитнеси, защото научно това са местата, които има най-голям риск за заразяване. Едно заразено дете , затворено за 5-6 часа с други – има огромен шанс да зарази другите, във фитнесите е същото, където разпръскването на вирусите, ако е заразен е голям.

„Най-добрите приятели са ни тези, с които не се срещаме в момента. Не правете огромни събития”, каза Кунчев.

Борисов: На 21 декември детските градини и училищата отварят, молове и ресторанти – плавно ще заработятДоказаният ефект срещу COVID-19 е само един - намаляване на социалните контакти или карантина,каза премиерът

Ген. Мутафчийски: Човешкият живот е абсолютната ценност! Мерките ще дадат възможност да посрещнем Коледа!Прогнозира се огромен спад на заболеваемостта и смъртността

Официално: Затварят детски градини, училища, ресторанти и молове от петъкМерките ще важат до 21 декември