156 милиона лева ще бъдат спешно представени като конпенсации за бизнеса, който ще претърпи ново затваряне в рамките на периода от 27.11 до 21.12. Припомняме, че за това време ще бъдат в сила строги противоепидемиологични мерки – затварят се молове, училища, детски градини, ясли, фитнеси, езикови центрове, школи и други.

Министърът посочи, че в момента се изработват възможностите за подпомагане на бизнеса. Най-вероятно парите ще се използват по схема за ликвидна подкрепа – т.н. затворените фирми ще бъдат подпомогнати чрез определен процент от оборота, които за загубили компаниите, които няма да работят през тези 3 седмици. Другият вариант е да се покриват фиксирани разходи.

„Търсим бързи решения за засегната част от бизнеса и какви компенсации да им дадем – има два подхода - да бъдат покрити техни константни разходи или да има подкрепа с процент от оборота. За целта ще освободим 156 милиона наличен ресурс от програмата по „Иновации и конкурентоспособност“, посочи министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

По думите на министъра до часове предложенията, които до момента са обсъждани, ще бъдат съгласувани с представители на бизнеса. Той допълни още, че Министерството на икономиката ще си партнира с НАП, за да имаме публични и прозрачни мерки и по-важното - най-скоро да достигнат до бизнеса.

„Днешното решение се водеше от най-важната ценност животът и здравето на хората, за да бъде здрава икономиката, трябва да има и здрави хора. Считам, че предложеното е баланс между свободите и противоепидемиологичните мерки“, посочи Борисов.

Той допълни, че обещава на бизнеса, че затварянето ще бъде само за 3 седмици. По думите му секторът на търговията остава напълно свободен, а не каквито предложения имаше за много по-сериозен локдаун.

„С това гарантираме много други браншове – на доставки, на промишленост“, допълни Борисов.

Има и разширение на възможностите за кредитиране на бизнеса при преференциални условия.

„Получихме нотификация от Европейската комисия - анексираме договори с банките партньори и разширяваме дейността на банката по подпомагане с облекчени кредити за всички малки и средни компании до 1 милион, а за големите до 2 милиона“, допълни министърът.