"Трябва да се помисли сериозно как младите хора да преминават през обучение, преди да сключат брак", каза днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред участниците в кръгла маса, посветена на християнството и семейните ценности.
Той смята, че чрез предварителната подготовка на бъдещите съпрузи могат да се намалят разводите у нас, както и случаите на съвместно съжителство без брак, предаде БТА.

Според него младите не осъзнават тайнството на брака, както и на кръщението. Именно църквата може да им помогне много и да ги обучава как трябва да живеят съвместно, а не да гледат на църковния ритуал като на нещо рутинно.
По думите на владиката през последните години нараства броят на желаещите да разтрогнат и църковния си брак, за да могат да сключат нов. Според него годишно тези случаи са между 150 и 170.

Митрополит Йоан посочи още, че църквата категорично е против гейбраковете и не може да подкрепи подобни идеи.
Той допълни, че тя е особено загрижена за младото поколение. Позицията на владиката е, че в училищата трябва да бъде въведен задължителен предмет по религиозно обучение, но все още няма политическа воля за това. 
В дискусията, която се проведе в рамките на Седмицата на православната книга във Варна, участваха и представители на българската, руската Църква и на различни обществени организации.

TrafficNews.bg